FRITERAD SVAMP- OCH QUINOABURGARE MED LILA SURKÅL OCH VITLÖKSMAJONNÄS

Recept från boken Gröna burgare av Martin Nordin

Till 6 burgare

4 medelstora schalottenlökar

1 + 1 msk rapsolja

2 msk mörk maltvinäger eller rödvinsvinäger

1 + 1 msk smör

400 g champinjoner, gärna skogschampinjoner

2–3 msk valnötter

5 dl kokt quinoa

1 msk urkärnad finhackad chili

3 dl riven parmesanost (ca 140 g)

1 dl pankoströbröd

2 ägg

Panering och fritering

2 dl vetemjöl

3 ägg

3 dl pankoströbröd

1 dl kokt quinoa

1 liter jordnötsolja till fritering

salt

Serveringsförslag

6 hamburgerbröd

smör till bröden

surkål på lila spetskål och äpple (se nästa recept)

picklade senapsfrön

vitlöksmajonnäs

 

Gör så här

1. Skala och finhacka löken till biffarna. Hetta upp 1 msk rapsolja i en stekpanna och bryn löken tills den börjar få färg. Häll i vinägern och reducera till en klibbig röra. Sänk värmen och klicka i 1 msk smör. Rör tills smöret har smält och löken är glansig. Häll över i en bunke och låt svalna.

2. Rensa och finhacka svampen. Torka ur stekpannan som du stekte löken i, häll i 1 msk rapsolja och hetta upp tills ol­jan börjar ryka. Släng i svampen och stek den hårt tills den börjar få färg och skrumpnar. Dra ner värmen och klicka i 1 msk smör. Rör runt tills smöret har smält. Häll över svam­pen i bunken med löken.

3. Rosta valnötterna. Krossa valnötterna i en mortel och vänd ner dem i bunken (resten kan du förvara i en väl försluten glasburk). Tillsätt quinoa, chili, parmesanost, pankoströbröd och ägg. Rör om tills allt är blandat.

4. Ta en handfull smet i taget och forma 6 runda biffar för hand. Lägg biffarna på ett fat och täck med plastfolie. Låt stå i frysen i några timmar, tills biffarna är helt genomfrysta. Detta kommer att underlätta vid panering och fritering.

5. Värm ugnen till 180 grader.

6. Häll mjölet i en skål. Knäck ner äggen i en annan skål och vispa dem lätt. Blanda pankoströbröd och quinoa i en tredje skål. Ta ut biffarna ur frysen och vänd dem först i mjölet, sedan i äggvispet och sist i pankoblandningen.

7. Häll jordnötsoljan i en kastrull med höga kanter och hetta upp till 190 grader. Sänk sedan till medelvärme och försök hålla oljan på 190 grader, så gott det går. Fritera biffarna, 2 åt gången, i 2–3 minuter, tills de är gyllenbruna och fina. Putta runt dem med en slev under tiden.

8. Lyft upp burgarna och lägg dem på ett fat med hus­hållspapper så att överflödig olja rinner av. Salta biffarna på båda sidor.

9. Lägg över biffarna i en ugnsform och efterstek dem i 5–10 minuter i ugnen.

10. Smöra bröden på snittytan och stek dem hastigt i en stekpanna eller grilla dem i ugnen.

11. Lägg lite surkål i botten på varje bröd. Lägg på en biff, skeda över picklade senapsfrön och klicka på majonnäs.