Två veganska pålägg

Recept av Hanna ”Portionenundertian” Olvenmark

 

SVART BÖNRÖRA MED SOLTORKADE TOMATER

2 dl kokta svarta bönor

5 soltorkade tomater

1 vitlöksklyfta

1 bit chili

zest och saft från 1 citron

1-2 msk oliv- eller rapsolja

vitpeppar, salt

 

Gör så här:

Mixa bönor, soltorkade tomater, vitlök, chili, olja till en slät smet. Tillsätt citronzest och citron-

saften. Rör om. Salta och peppra.

Rörorna håller ca 5–7 dagar i kylen.

 

ÄRTPESTO

250 g frysta ärtor

2 msk fryst basilika

½ dl oliv- eller rapsolja

1 vitlöksklyfta

lite rivet citronzest

1 dl solroskärnor

salt, peppar

 

Gör så här:

1. Tina ärtorna.

2. Torrosta solroskärnorna.

3. Mixa ärtor, basilika, olja och vitlök till en jämn smet.

4. Blanda i rivet citronskal.

5. Mixa solroskärnorna grovt (eller grovhacka). Tillsätt till ärtröran.

6. Salta och peppra.