”Matbutiker måste bli bättre på växtbaserat”

Fem snabba till Gustav ”Jävligt gott” Johansson som vill höja kunskapen om hållbarhet inom dagligvaruhandeln genom nystartade Eat Green Academy.

Från första numret av GRÖN.

 

1 Du är en välkänd entreprenör och influencer som driver Sveriges största veganska matblogg. Hur bra är dagligvaruhandeln på att möta den stora efterfrågan på växtbaserat tycker du?

– Det finns så klart både bra och dåliga exempel, det beror ofta på hur intresserade butiken är av att utvecklas och möta kundernas efterfrågan. Generellt måste matbutikerna bli bättre på växtbaserat. Vi ska komma ihåg att det växtbaserade sortimentet historiskt sett har varit ett marginalsortiment; pyttelitet jämfört med frukt och grönt, bröd och kött till exempel. Då är intresset kanske inte lika stort, vilket man kan förstå. Nu går det däremot inte att ignorera det faktum att allt fler vill äta växtbaserat. Nu växer sortimentet, om än från låga nivåer.

2 Nu har du startat du Eat Green Academy, berätta varför?

– Det är onlineutbildningar för offentliga kök och matbutiker. De handlar om hållbarhet generellt, men fokus ligger så klart på det växtbaserade köket där vi känner att många matbutiker ligger efter. Ofta är kunderna mer pålästa än butikerna. Sortiment och utbud drivs av efterfrågan, och det är svårt för butikerna att veta vad som är bra eller dåligt i den enorma flod av produkter som når marknaden.

3 Hur går det till?

– Vi kommer att producera onlinekurser tillsammans med utvalda matbutiker, som vi vet är långt framme inom det här området. Kurserna kommer sedan att vara tillgängliga för andra matbutiker som vill lyfta sig inom till exempel matsvinn, ekologiskt eller utveckling av det växtbaserade sortimentet. Detta kombineras sedan med utbildningar på plats ute i butikerna.

4 Finns det någon vegansk produkt du saknar i dag?

– Inte så mycket en produkt som fler kategorier, inte minst med mer högkvalitativa produkter. Jag saknar bra chark, hantverksgjorda ostar, bättre fylld pasta, fler lokalproducerade och ekologiska alternativ till kött och så vidare. Helt enkelt en högre nivå och ett större utbud av växtbaserade produkter. I dag hänvisas man ofta till billiga halvfabrikat av ett fåtal märken, jag vill se mer variation!

5 Vilken är din egen favoritbutik?

– Jag gillar att åka till ICA Liljeholmen, som har ett helt fantastiskt utbud av grönsaker och ett väldigt stort utbud av växtbaserade produkter. Jag önskar att fler butiker vågade ha ett lite större utbud av olika grönsaker, och dessutom lite mer lokalproducerade sådana. Det blir lätt att man ser samma standardutbud i alla butiker.