Big Fox – Hur hållbar är du?

Malmöartisten Big Fox skriver melankolisk pop med poetiska inslag och i januari 2018 släpptes hennes nya album The Fight. Dessutom är hon en klimathjäte som har spelat på hållbarhetsfestivalen The Stockholm Act.

Hallå Charlotta Perers, även kallad Big Fox! När blev du intresserad av miljöfrågor?

– Jag minns en lektion i högstadiet när vi fick se en video med skräckscenarion om hur världen skulle se ut om 20 år, med naturkatastrofer och instabilt klimat, om vi fortsatte släppa ut växthusgaser i samma takt. Efter det tänkte jag ofta på hur märkligt det var att den vuxna generationen inte var mer oroade utan fortsatte som om miljöproblemen inte fanns. Så kanske var det då miljöintresset började. Tyvärr har ju mycket av det besannats i dag. Det här är ju mänsklighetens viktigaste fråga men ändå är det som att vi inte kan ta in det fullt ut.

Har det påverkat ditt artisteri?

– Inte egentligen men en viktig fråga är ju i vilken utsträckning det är försvarbart att flyga under till exempel turnéer. Jag spelade också på invigningen av The Stockholm Act i somras och tror att fler sådana initiativ behövs där kultur, näringsliv och vetenskap samarbetar för att hitta lösningar på klimatproblemen.

Vad inspirerar din musik och ditt skapande?

– Det kan vara allt möjligt men oftast är det nog en känsla jag vill få ur mig. Jag skriver nästan alltid ett skal rätt snabbt men sen kan det ta tid att hitta rätt balans mellan allt. Det är lite som att famla efter något. Som att jag vet att det finns där bara jag väntar lite.

Hur mycket tänker du på klimatpåverkan i förhållande till vad du äter?

– Jag är nog rätt medveten om vad man bör göra. Jag handlar mest ekologiskt och äter oftare vegetarisk mat i dag än för några år sedan, men jag är nog mindre bra på att äta efter säsong och att handla närodlat. Vad är det godaste du vet? – Oj vad svårt! Kanske en nygräddad croissant.

Finns det något du inte äter?

– Det finns så klart rätter som jag tyvärr inte lärt mig uppskatta än, som sushi, men utifrån klimatpåverkan så är det nog främst att jag äter mindre kött i dag. Jätteräkor undviker jag också av klimatskäl.

Har du några råd till andra som vill äta mer klimatsmart?

– Jag gillar kokboken ”Det goda enkla” av Fanny och Anna Bergenström. Det känns som att den utgår från ett ekologiskt och mer vegetariskt förhållningssätt med mindre kött i recepten.

 

Fakta: Big Fox
Namn: Charlotta Perers.
Gör: Artist och låtskrivare.
Ålder: 36 år.
Bor: I Malmö.
Aktuell med: Nytt album till sommaren, producerat av Tom Malmros. Första singeln ”The Fight” släpptes i januari 2018.
Tidigare projekt: 2011 släpptes det självbetitlade debutalbumet Big Fox och 2013 kom uppföljaren Now.