”Ekologiskt har det jättetufft”

Sänk eller skrota momsen på hållbara livsmedel! Så löd budskapet i en debattartikel i Dagens Industri i maj 2022. Men hur realistiskt är förslaget? Vi frågade Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, som skrev artikeln tillsammans med vd Klas Balkow.

Från första numret av GRÖN. Text: Eva Kvanta. 

 

Berätta, vad är det ni vill göra?

– Idén är att använda momsen som ett ekonomiskt styrmedel för att bidra till mer hållbara val hos konsumenterna. Det viktigaste skälet till att man inte köper ekologiskt är att det kostar mer. Fler kommer att välja det om man differentierar momsen.

Hur realistiskt är det här förslaget?

– Vi har redan differentierad moms i Sverige, till exempel bokmomsen på sex procent och mat har en lägre momssats än exempelvis skrivarpapper som man köper i butiken. Här är tanken att ta bort momsen helt på mer hållbara produkter, eller sänka den till sex procent. Det finns heller inga hinder på EU-nivå, där arbetar man redan för att man ska kunna använda mer ekonomiska styrmedel för att få folk att göra hållbara val.

Hur kan man vara säker på att en momssänkning verkligen leder till sänkta priser?

– En av invändningarna har varit att livsmedelsleverantörerna och handeln kanske bara ökar sin vinst. Men i och med att man tidigare sänkt momsen på mat, finns det utvärderingar gjorda. När man sänkte matmomsen (från 25 till tolv procent 1996, reds. anm.) kom Riksrevisionsverket fram till att det slog igenom. Det är väldigt sannolikt att en sänkning skulle bli ”på riktigt” för konsumenter.

Hur sannolikt är det att förslaget går igenom?

– Sedan vi gick ut med det här har det funnits ett väldigt stort intresse och kommit många frågor, men än är det inget politiskt parti som hakat på. Miljöpartiet vill sänka momsen på all mat, men då kommer man inte åt hållbarhetsfrågorna. En differentiering, däremot, kan styra konsumtionen till andra matvaror. När det gäller politiska frågor av den här typen så brukar det å andra sidan lossna snabbt, när det lossnar. Dels kommer det säkert hända saker i andra länder, dels är differentierad moms inget nytt för Sverige.

Skulle det inte bli väldigt dyrt?

– Det är klart att det kostar ett antal miljarder, men om man tänker på vilken nytta en sådan här sak skulle göra, blir det inte så mycket pengar ändå.

Vem skulle då bedöma vad som är hållbar mat?

– Vi har en huvudidé; vi tänkte att vi skulle gå på officiella märkningar för den informationen ligger redan i systemet. Om man tar med Nyckelhålet får man även med socker, salt, fullkorn och hela frukt- och gröntsortimentet.

Tycker ni att en klase Fairtrade-märkta bananer från Costa Rica ska ha lägre moms än bröd från ortens bagare?

– Vi hade inte tänkt oss att ”Från Sverige” skulle tas med, det är ju en ursprungsmärkning och ingen hållbarhetsmärkning. Samtidigt är ju svenskmärkt jättepopulärt, i dag är risken snarare att kunderna tror att svensk produktion är bättre än vad den är. Många likställer svenskt med ekologiskt, man förstår inte att svenskt kött kan komma från ett djur som inte får komma ut på sommaren. Ekologiskt har det jättetufft på marknaden i dag!

Varför inte bara sänka momsen på ”svekologisk” mat?

– Om man skulle välja att bara sänka momsen på svekologiskt skulle det bli färre varor än om sänkningen omfattade fler hållbarhetsmärkningar. Men visst – vi kan tänka oss att sänka momsen på vissa varor och ta bort den helt på andra. Det borde diskuteras i utredningen.