Habz – Sveriges coolaste vegan?

”Om jag kan bli vegan på en dag efter att ha varit allätare i 26 år så kan även du!”

Göteborgsrapparen Habz satsar nu fullt på musiken och att han är här för att stanna bevisade han med supersingeln Backa. Han har några av de tyngsta namnen i Sveriges artistelit bakom sig (Joy, Cleo, Frej Larsson) och dessutom råkar han kanske vara Sveriges allra coolaste vegan!

Varför är du vegan?

— Jag har alltid sett mig som en djurvän, men en dag klingade det fel i mitt huvud när jag sade det högt. Jag kände mig som en hycklare som kallade mig för djurvän men konsumerade animaliska produkter och matvaror när jag inte behövde det. Då bestämde jag mig för att gå från allätare till vegan direkt.

När var det?

— Jag blev vegan den 14 oktober 2013, så jag är på väg in på mitt femte år nu.

Hur ser du på din veganism i förhållande till miljöfrågan?

— Det går ju hand i hand med miljöfrågan, en av de största miljöbovarna i världen är ju de animaliska industrierna. Om vi tillsammans kan minska på efterfrågan av allt animaliskt som konsumeras, tvingar vi de nuvarande industrierna att tänka om och hitta nya och bättre alternativ.

Påverkar det ditt artisteri på något sätt?

— Sedan jag blev vegan så har först och främst mitt immunförsvar förbättrats drastiskt, jag blir väldigt sällan sjuk numera. Jag har även mycket mer energi och ork. Därför påverkar det mitt artisteri på så sätt att jag kan prestera mycket bättre, både på scen och i studion.

Vad är det godaste du vet?

— Så svår fråga, är en riktig foodie och älskar att äta och laga mat från hela världen. Skulle inte säga att det är det absolut godaste jag vet, men en av favoriterna är definitivt svartkål som är fräst i olivolja med vitlök och salt. Så enkelt och så gott!

Finns det något du inte äter?

— Är inte så kinkig, så länge det inte är smaklöst och tråkigt. Kryddsättning är A och O för en lyckad måltid!

Du pratar gärna om din veganism, varför då?

— Jag pratar gärna om det, vad den gjort för mig och hur det påverkat mitt liv. Detta för att föregå med gott exempel med förhoppningar om att kunna inspirera andra till förändring. Än så länge är det i alla fall ett dussin bekanta som valt att bli veganer eller skära ner på sitt intag av animaliska produkter för att de blivit inspirerade av mig.

Sista frågan, om du har något råd att ge till andra som vill bli veganer, vad skulle du säga då?

— Det är verkligen inte svårt att bli vegan, det handlar bara om att ställa om sina vanor. Till en början blir det mycket att läsa innehållsförteckningen när man handlar. 

Mitt stora tips är linser! Visste du att linser är en ”super food”? I linser har du både kolhydrater, proteiner, vitamin A, kalcium, vitamin C, järn, vitamin B6 och magnesium. Ät mycket av det tills du lärt dig mer om vad du kan och inte kan äta. Om jag kan bli vegan på en dag efter att ha varit allätare i 26 år så kan även du!

Fakta: HABZ 

Namn: Habib ”Habz” Nafar

Gör: Artist och producent

Ålder: 30 år

Bor: I Sthlm (från Gbg)

Känd för: EP:n Gör Plats där singeln Backa – remix med Cleo, Frej Larsson, Joy och Ayla Shatz – fått störst genomslag.

Tidigare känd från: Produktionstrion Beatslingers, gruppen Ozone Fukkaz och kollektivet The Order.

 

Text: Linn Mauritzon