Hur hållbar är du Saga Becker?

Saga Becker slog igenom på Sveriges skådespelarhimmel över en natt. När hon utan någon tidigare skådespelarerfarenhet sökte huvudrollen i Nånting måste gå sönder kunde hon knappt tänka sig att hon skulle få rollen, än mindre att hon skulle tilldelas en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll 2015. Men det var exakt vad som hände. Förutom att vara en av Sveriges mest framstående skådespelare är hon också aktivist med ett skarpt engagemang för hållbarhet, bland mycket annat.

Hur mycket tänker du på klimatpåverkan i förhållande till vad du äter?
– Det är mer och mer! Jag tänker på det när jag väljer var och vad jag handlar. Jag har alltid varit intresserad av mat och matlagning och det blir en allt större del av mitt liv. Det går inte längre att blunda för vår klimatpåverkan när vi har kunskaperna om hur vår värld påverkas.

När blev du intresserad av klimatfrågor?
– Jag har alltid varit intresserad av frågor som rör mänskliga rättigheter och människor. Där är klimatfrågan en otroligt viktig del så det faller sig naturligt för mig att bry mig om klimatet och naturen. Jag är också född och uppvuxen i skogen och det har säkert påverkat mitt intresse.

Har det påverkat ditt skapande och ditt arbete på något sätt?
– Alla perspektiv, verktyg och kunskaper som man har i livet blir ju automatiskt en del av skapandet, oavsett om man vill det eller inte. Allt jag varit med om, är med om och kommer att vara med om påverkar ju allt som jag skapar. Det växer liksom ihop med alla kreativa processer, tror jag.

Vad inspirerar dig?
– Jag tror att det som inspirerar mig mest i mitt skapande är mötet med andra människor. Äkthet, ärlighet och sårbarhet är tre viktiga nyckelord som inspirerar mig. Det måste finnas en äkthet där man inte är rädd för att visa alla sina sidor, även om det är läskigt. Det som inspirerar mig mest är saker som känns i hela kroppen.

Vad är det godaste du vet?
– Mina stora cravings just nu är pulled Oumph! och picklad rödlök, av någon konstig anledning.

Finns det något du inte äter?
– Jag är ganska öppen för att prova på nya smaker och konsistenser. Jag blir ofta positivt överraskad när jag testar nya rätter. Vissa saker som jag absolut inte åt innan kan jag i dag älska, som till exempel oliver och soltorkad tomat, så jag vet att smakerna ändras med ålder och inställning.

Har du några råd till andra som vill äta mer klimatsmart?
– Jag tror att det viktigaste är att inte vara så hård mot sig själv. Vi gör alla aktiva val i vardagen, små som stora, och det gäller att få in det smarta tänket. Det behöver inte vara tråkigt eller dyrt att äta bra mat även om det ibland krävs lite planering och finess. Mat är en sån stor del av våra liv och det gäller att göra maten lika rolig och spännande som allt annat i livet. Det blir vad man gör det till. Varje litet steg är ett steg i rätt riktning.