Konsumentmakt i matbutiken

Det är i matbutiken som konsumenterna har chans att visa sin makt. När vi drar fram och lägger livsmedel i våra kundkorgar fattas varje dag viktiga beslut för planetens välmående. Vi är alla matmakthakthavare med chans att förbättra klimatet. Så hur tänker egentligen människor om sin egen konsumtion? Magasin grön har frågat sju personer om deras syn på sin matmakt.

Text: Linn Mauritzon Foto: Miriam Preis

PEGAH MASHOURI är första personen jag intervjuar för reportaget om konusmenternas matmakt. Hon tycker varken att mat är särskilt kul eller gott, det kostar alltid mer än det smakar och skulle hon få bestämma skulle hon ”hellre dricka soppor eller ta ett piller”. Finns det något man kan säga om Pegah så är det att hon är fullkomligt brutal! Hon säger alltid vad hon tycker.

Hur hållbar är du egentligen, Pegah?
– För mig är det en definitionsfråga. Så här: jag äter inte så mycket kött så på det sättet är jag nog hållbar jämfört med andra. Jag är inte född i Sverige så jag kan inte riktigt relatera till det här med en köttbit, bea och klyftpotatis. Men jag kan inte säga att jag är hållbar med tanke på att det inte är något jag direkt tänker på, så kanske jag inte kan vara det?

Så man måste tänka på aktivt på hållbarhet för att leva hållbart?
– Kanske. Att äta grönt är ju mer hållbart och det gör jag och jag källsorterar också och det är också hållbart. Men man kan ju också käka efter säsong och köpa KRAV-märkt, men det gör jag inte. Om jag jämför mig med en jättehållbar person skulle jag säga att jag inte alls är hållbar.

Men det här med kött då, att du inte äter det så mycket, är det ett medvetet beslut?
– För mig handlar det om att jag inte gillar smaken och det finns så mycket bra substitut som jag hellre äter. Fast jag har syndat den senaste månaden på grund av ekonomin… jag har köpt hem köttbullar.

Tycker du att hållbarhet är en klassfråga?
– Det borde ju inte vara det, men så mycket inom hållbarhet är trender som bara är tillgängliga för vissa. Kunskapen kring vad som är mest hållbart är lite av en klassfråga.

Vad tittar du själv efter i matbutiken?
– Åh gud, det här är så hemskt. Snälla, döm mig inte! Jag kollar på prislappen! Om det inte är nedsatt pris köper jag inte ekologiskt eller KRAV, så det är en prisfråga för mig.

Men hur känns det när du väl köper ekologiskt?
– Jag får inte någon extra bra känsla av att köpa ekologiskt. Däremot om jag handlar grönsaker på torget, då känner jag mig mer levande. Det känns fint att kunna köpa lokalt odlad mat och jag slipper ta med mig massa förpackningar hem, jag kan bara stoppa ner det i min tygpåse.

När du går ut och käkar, hur tänker du då?
– Jag hade helst av allt bara druckit soppa eller tagit ett piller. Gud vad jag kan tycka att det här med tuggandet är mer av en börda än njutning.

Vilken är den största miljöinsatsen du gör i dag?
– Jag pantar och källsorterar. Jag är ett kontrollfreak så det går ut över att jag organiserar mitt avfall.

Vad skulle kunna få dig att bli mer hållbar?
– Jag gillar ju smarta lösningar! Hade jag kunnat få lite assistans i butiken tror jag att det hade hjälpt.

Så det finns en kunskapströskel?
– Precis, för jag är inte så intresserad. Det är en kombination av tillgänglighet, kunskap och pris!

Om du skulle ge ett löfte att ändra något så att du blir mer hållbar, vad skulle det vara?
– Matsvinnet måste jag jobba med. Jag är duktig på att slänga. Jag är lite för nojig med sånt efter att ha blivit magsjuk någon gång.

Namn: Pegah Mashouri
Ålder: 28 år
Yrke: Strateg
Bor: Stockholm

 

KARL DALIN är det närmaste man kommer en stand up-komiker i vardagen. En aldrig sinande arsenal av skämt finns alltid redo att användas. Vi ses på Ica Malmborgs en fredag när han är i full färd med att plocka ihop sin ”fredagskorg” med chark och goda ostar.

Hur hållbar är du?
– Om man börjar med käket försöker jag att inte kasta så mycket mat. Ekologiskt blir det ibland men ärligt talat tänker jag inte så mycket på det.

Så hållbarhet är inte så högt prioriterat?
– Både och. Jag hatar att kasta mat. Jag jobbar ändå och måste köpa mat och då vill jag inte kasta mina pengar.

Vad är viktigt för dig i matbutiken?
– Det är vad jag är sugen på. Jag skriver inga listor vad jag ska handla, det är bara jag och min flickvän hemma och vi gillar typ samma saker.

Vid vilka tillfällen köper du ekologiskt?
– Inte när det gäller kött, det är för dyrt, men man ska göra det.

Varför ska man göra det?
– Jag tror att det är bättre för hälsan, hur grisarna och korna har ätit, med besprutning och så där. Förr behövde man inte tänka på det, men nu är det nog viktigt att tänka på ekologiskt. Klart man tänker på miljön, men jag har absolut ingen klimatångest.

Hur tänker du när du äter på restaurang?
– Jag tycker om att veta var min mat är ifrån. Om det står på menyn att fisken är från Öresund så ger det en upplevelse, det är kul och då tar jag gärna det. Det känns som att restaurangen tänker rätt. Det känns som att man får kvalitet och känsla.

Vilken är din största miljöinsats i dag?
– Det är väl egentligen att jag tar tillvara på maten, vi gör alltid matlådor hemma.

Hur skulle du kunna bli mer hållbar?
– Egentligen krävs inte så mycket. Jag skulle vilja bli bättre på att sposortera vårt avfall.

Varför är just det viktigt för dig?
– För att jag kan göra det hemma. Allt man kan ändra i hemmet enkelt och bra.

Skulle du kunna ändra på det du äter?
– Klart man kan tänka på vad man äter. Vi försöker ha en vegetarisk dag en gång i veckan, sen tycker vi inte att det är så kul så det blir ofta måndag. Jag tycker inte att det är så gott och ärligt talat tycker jag att kött är för gott för att sluta med eller dra ner på.

Vad äter ni en vanlig dag?
– Vi äter väldigt enkelt. Lax och så gillar vi haricots verts nästan ohälsosamt mycket, ris, potatis eller pasta, ganska mycket nötfärs. Det behöver inte gå så snabbt, vi lagar mat varannan dag, och när det är min tur lägger jag gärna i alla fall 45 minuter på matlagning. Sen är jag en riktig chipskille! Av alla nyttiga och bra saker man kan säga är det nog det mest ärliga!

Vad skulle kunna få dig att bli intresserad?
– På ett privat plan med källsortering räcker nog intresset aldrig till för att bli passionerad, men när det gäller bilar känns det som en självklarhet och som en framtidsfråga att välja rätt bil.

Namn: Karl Dalin
Ålder: 27 år
Yrke: Key Account manager
Bor: Malmö

 

RONNY SVENSSON är vd på tjänstebilsföretaget Ynnor. Han är nog den gladaste på hela sitt kontor med en riktig ”go gubbe”-aura, en sån man gärna springer på i lunchrummet och småsnackar med.

Ronny, hur hållbar är du egentligen?
– Jag är mer hållbar nu än jag var för tre år sen! Med tanke på det jag jobbar med: klimatsmarta bilar och att förändra vagnparker så att de får mindre miljöpåverkan, så har det spillt över till privatlivet.

Hur hållbar är du när det kommer till mat?
– Vi är alla köttätare i familjen och det har konsumerats enorma mängder kött hos oss genom åren. Det kanske blev för mycket. I dag äter vi mycket mer vilt: rådjur och älg, men jag gillar inte vildsvin. Annars köper vi lamm och väldigt sällan gris eller oxe.

Är det på grund av miljön?
– Det är klart att det är ett aktivt val, precis som att jag hellre köper ekologisk mjölk eller grädde, de där stackars örena spelar ingen roll. Samtidigt vet jag att det är enormt mycket marknadsföring, att vi blir lurade…

Lurade hur då?
– Jamen vadå ekologiskt egentligen? Det kan ha transporterats mycket längre och man har inte hela bilden klar för sig. Men jag gör det gärna ändå, det är ett aktivt val, sen om det är bättre alltid… Jag tror inte det.

Varför väljer du hellre ekologiskt trots allt?
– För att gynna industrin. Köper man inte det finns det inte.

När du handlar i matbutiken, vad är viktigt för dig där?
– Att det är gott! Jag äter inte det som inte är gott. Men det ska vara schyst också, för mig är det viktigt och jag tycker inte att grisproduktionen vi har är det. Även om det är jättebilligt att äta en dansk fläskfilé så gör jag inte det, det känns inte bra.

På restaurang, vad tänker du på då?
– Antingen är det något att bara trycka in, då är det strunt samma vad det är. Eller så ska det vara gott. Men jag skulle inte köpa någon fisk odlad i Afrika, det är viktigt var maten kommer ifrån.

Vilken är din största miljöinsats i dag?
– Att jag konverterar en jäkla massa bilar till laddhybridbilar. Jag har nog medverkat till en 2 000-3 000 bilar. Det skulle jag säga är en stor miljöinsats. Där hemma är den största miljövinsten att vi äter upp all vår mat.

Ni är noga med matsvinnet?
– Absolut! Jag har gjort långkok sen barnen var små. Jag tycker att det är superhärligt att göra det och sen frysa in så att det alltid finns mat. Det är mest för att det är jävligt bekvämt, där tänker jag inte på att det är bra för miljön, det är bara ett plus.

Vad skulle du kunna ändra på för att bli ännu mer hållbar?
– Då får man definiera vad det är att bli merhållbar. Om vi går över till att äta mer vegetariskt, det tycker jag om, men jag vill ha en liten köttbit till och den behöver inte vara många gram, det hade jag nog kunna göra mer men utan kött känns måltiden inte helt komplett. Jag tycker helt enkelt att något saknas, det är som pyttipanna utan snaps eller äppelkaka utan vaniljsås, det finns inte!

Namn: Ronny Svensson
Ålder: 57 år
Yrke: VD på Ynnor AB
Bor: Lund

 

KIM JANSSON med familj kommer in i Matbutiken och det är som en liten orkan som äntrar den. Det blir uppenbart hur svårt det måste vara att tänka på hållbarhet när man har små barn.

Är du hållbar?
– Jag gör så gott jag kan. Jag reflekterar mycket kring mat och säsong. Det handlar ju om hur
mycket avtryck man gör på vår jord. Det låter kanske lite pretentiöst? Vi handlar mycket ekologiskt och Fairtrade, speciellt när det kommer till kaffe och bananer. Jag försöker också att inte flyga så ofta, men det är svårt att vara en hållbar person.

Förändrades det något när du fick barn?
– Det är klart att man tänker på att andra ska ta över jorden så småningom. Men mattänket har nog inte förändrats, vi äter samma mat nu när vi är barnfamilj som vi gjorde tidigare.

Vad tittar du på i matbutiken?
– Jag tittar oftast efter de varor jag brukar handla, men det som är viktigt för mig är ursprung och pris om det skiljer sig jättemycket. Om det inte skiljer mycket tar jag alltid ekologiskt.

Tänker du hållbart när du går ut och äter?
– Där får man ändå hoppas att restaurangerna tar ansvaret att den mat de köper in är efter säsong och är hållbar. I Sverige förväntar vi nog oss att allting ska finnas alltid, så vi kan inte tänka att det skulle vara på ett annat sätt, det tror jag är ett problem.

Vilken är din största miljöinsats i dag?
– På det hela taget är det att vi flyger max en gång per år och på vardaglig basis är det återvinningen. Att vi är vegetarianer är en annan sak. Jag var 12 år när jag blev det och då var det för att jag tänkte på djuren och inte ville stötta djurhållningen, men nu har miljöanledningarna tillkommit. Nu är alla mer medvetna kring djurindustrin och hur påfrestande den är för miljön. Att djuren står inomhus och måste äta enorma mängder soja och sen dödas så snabbt som möjligt är enormt resursslöseri, och att man skövlar regnskogen för att kunna odla soja.

Vad skulle kunna få dig att ändra beteende?
– Jag är ganska nöjd som det är men vi skulle kunna skära ner ännu mer på energikrävande varor som har transporteras långt, kan jag tänka mig.

Vilken är din viktigaste valfråga i september?
– Miljöfrågan är jätteviktig för mig, det grundar sig ändå i något så grundläggande som att jorden ska finnas kvar. Som förälder är det också viktigt med skola och omsorg och vård för alla.

Tänker ni på ert matsvinn?
– Min sambo är extrem, han slänger ingenting! Har vi mat över gör vi matlådor. Vi måste lära oss att vi måste ta ett ansvar för varorna vi köper. Bara bakom ett bröd finns det så otroligt mycket jobb, det ska sås, växas, skördas, göras mjöl av, bakas, transporteras och att det sen bara ska slängas känns inte bra. Speciellt när det gäller kött blir jag sjukt provocerad att folk slänger det, det är ju ändå ett djur som ska har slaktas.

Namn: Kim Jansson
Ålder: 34 år
Yrke: Forskningsingenjör
Bor: Malmö

 

BIRGIT MAURITZON är uppvuxen på landet utanför Ängelholm. Hon har många historier om allt från hur man slaktade sin egen gris till jul och om barndomen på ett litet lantbruk.

Hur hållbar är du?
– Jag tycker faktiskt att jag lever hållbart. Jag har alltid haft samma idéer på något sätt. Att inte kasta så mycket försöker jag och ta vara på maten.

Är det ett medvetet beslut?
– Jag är uppfostrad så, det kan man helt enkelt svara för det har alltid funnits i mitt liv. Mor blev galen om man inte åt upp eller slängde någonting. Jag tror att vi i en äldre generation har det tänket.

I matbutiken, vad tittar du efter då?
– Då måste jag svara något som låter väldigt dumt: jag kollar på priset. Det är också en gammal vana. Jag kollar efter ekologiskt och märkningar mer och mer, även om jag håller fast lite vid det gamla med prislappar och reklam. Nu tänker jag mer att jag ska unna mig det jag vill ha även om det kostar lite mer så jag har gått över lite mer till ekologiskt.

Vad har hänt?
– I början när det kom trodde jag inte alls på ekologiskt. Jag var nog lite påverkad av min man Tord som var lantmannatjänsteman. Han sa: ”Du ska inte tro på det där för det är inte alls som de säger.” Och så var det kanske i början men numera är det tvärtom och jag tror att det är viktigt för miljön. Man kan faktiskt ändra sig högt upp i åldern.

Vad är det som känns bra med att handla ekologiskt?
– Att den som odlar tänker till lite mer hur man producerar helt enkelt. Att man inte använder så mycket kemikalier i sitt jordbruk. Vi måste alla tänka till lite mer. Det är inte bara att fortsätta som vanligt och tro att allt ordnar sig, för det gör det inte om vi inte hjälps åt.

På restaurang, hur tänker du då när du bestämmer vad du vill ha?
– Jag äter så sällan på restaurang men jag kan inte säga att jag tänker på ursprung när jag väl äter ute. Jag kan bli generad om en del håller på och är allt för petiga och frågar och frågar och frågar.

Vilken är din största miljöinsats i dag?
– Det är nog att jag är sparsam och inte har så mycket svinn, nästan inget alls. Jag tänker mig verkligen för vad jag behöver och vad jag ska ha det till. Det är väldigt lätt när det bara är jag, det är svårare i en familj när man har olika åsikter men nu kan jag styra det precis som jag vill.

Vad hade kunnat få dig att bli mer hållbar?
– Jag vet inte. Jag tycker att jag har nått en rätt bra gräns. Det är otroligt länge sen jag köpte helt kött men jag faller dit ibland. Vet du vad det är då? Isterband, det är så gott!

Känner du dig oroad över klimatet?
– Ja! Vi missbrukar resurserna mycket och de här fossila bränslena, vi har inte sett vart det barkar hän ännu. Klimatförändringarna gör mig oroad. Jag vill att naturen ska må bra, det är ett stort intresse!

Namn: Birgit Mauritzon
Ålder: 81 år
Yrke: Pensionär
Bor: Hofterup

 


SOUROUSH HASHEMIAN har spenderat 18 år i Storbritannien men är nu är tillbakaflyttad till Malmö, hans hemstad.

Hur hållbar är du egentligen, Souroush?
– Jag tycker att jag är hållbar men inte så hållbar som jag vill vara. Jag hade velat handla mer hållbart, se till att allt är ekologiskt och från svenska bönder, men det blir automatiskt så mycket dyrare och jag vill hitta en balans som funkar i min vardag. Men hade jag kunnat välja hade jag valt att leva mer hållbart.

Varför tycker du att det är viktigt?
– Det är jätteviktigt att bevara den kulturen och så tycker jag att det är viktigt att man äter bra mat. Det där klyschiga att man är det man äter. Även om man käkar grönsaker kan de ha flugits hit från andra sidan jorden, folk tänker liksom inte på det. Samtidigt är det svårt. Jag tror att jag måste lära mig käka mer efter säsong men man är samtidigt så inlärd med att man alltid kan äta exakt det man är sugen på.

Vad tittar du efter i matbutiken?
– Gärna att det är ekologiskt, särskilt när det är animaliskt. Jag har dragit ner mycket på min köttkonsumtion.

Hur kommer det sig att du ville dra ner på köttet?
– Det började som en hållbarhetsgrej. Jag kollade på dokumentären Cowspiracy och det satte i gång tankarna.

Något annat som är viktigt i affären?
– Jag kollar på priset också, är det stor prisskillnad på något kan det spela roll men när det kommer till mat försöker jag att inte snåla.

Vad är viktigt för dig när du går på restaurang?
– Att maten ska smaka bra. Det är svårt att veta var maten kommer ifrån. Men jag försöker käka bra mat och går man till en bättre restaurang antar man också att råvarorna ska vara bättre, men jag försöker inte aktivt ta reda på vad maten har för ursprung.

Vilken skulle du säga är den största miljöinsatsen du gör i dag?
– Att jag cyklar överallt och undviker att köra min motorcykel. Det är en uppoffring för mig eftersom jag tycker så mycket om att köra min motorcykel.

Vad skulle kunna få dig att ta steget till att bli ännu mer hållbar?
– Jag jobbar med hållbarhet så att det blir en vanesak. Det är en process för mig att förbättra och jag kommer nog aldrig att vara hundra procent nöjd. Det är viktigt att inte stressa med det utan låta det komma naturligt. Jag vill att beslut som jag tar ska vara genomtänkta.

Om du skulle avge ett löfte att ändra något för att bli mer hållbar, vad skulle nästa steg vara då?
– Jag försöker bli bättre på att laga matlådor, det är mer hållbart men det är svårt när man lagar mat till bara sig själv, det kan bli så tråkigt.

Tänker du på ditt matsvinn?
– Jag är ganska duktig på att handla bara det jag vet att jag äter. Jag handlar bara hem så mycket att jag vet att jag kan äta upp det.

Namn: Souroush Hashemian
Ålder: 34 år
Yrke: Butiksbiträde
Bor: Malmö

 

PER MAURITZON är en obrydd person som alltid mår ganska bra. Han jobbar som psykiatrisjukskötersta, gör triathlon på fritiden och älskar att sjunka ner i tv-soffan med en god öl och snacks.

Är du hållbar?
– Nej, för jag misstänker…

Du ska ju inte misstänka något, jag försöker inte sätta dit dig!
– Jag tänker på de som är supermiljömedvetna och därför tror jag inte att jag är hållbar. Jag tror att jag producerar mer avfall än jag borde kanske.

Hur känns det?
– Det känns som att det är på gång att ändras, att jag håller på att lära mig mer. Vi har börjat så smått med det här att sortera avfall, fram för allt plast är ett väldigt problem att man slänger så mycket tycker jag.

Vad fick dig att börja tänka på detta?
– Det var nog många olika saker: att man ofta hörde talas om det, att det kom larmrapporter och så vidare. Dessutom fick kommunen i gång sin källsortering och då hade vi redan funderat på det där länge, varför vi inte hade sortering. Jag kan inte säga något specifikt så. Vi hade en lång startsträcka och vi är inte framme än.

Och varför tycker du att det är viktigt att tänka på det nu och vad tror du händer om vi inte tänker på de här sakerna nu då?
– Då tror jag att det blir en väldig påfrestning på klimatet och på kommande generationers liv. Alla måste hugga i.

Vad tittar du efter i matbutiken?
– Där tror jag inte att jag tänker så mycket på klimatet… Eller jo! Vi tittar på närodlat om det finns, vi har jättefina morötter från Möllegården och potatis och sallad från Hofterup. Det känns så onödigt med alla transporter av livsmedel hit och dit.

Hur tänker du när du går ut och äter?
– Då tänker jag bara att det ska vara gott. Vi äter inte ute jätteofta så prio är ju att det ska vara riktigt gott och jag tar nog förgivet att restaurangen har tänkt på att det ska vara hållbart.

Vad skulle du säga är din största miljöinsats?
– Att jag är så bra på att sortera plast! Ja, sortering. Vi har också bytt bort vår dieselbil, det var ett medvetet miljöval!

Vad kan få dig att ändra beteende i framtiden till att bli hållbar?
– Jag tror att vi kommer att titta mer på maten framöver och göra mer medvetna val. Vi kanske ska börja odla mat i framtiden, det tycker jag är kul. En annan sak som vi har pratat länge om som är en framtidsdröm är att sätta solpaneler på taket.

Hur kommer du att ta steget i mataffären för att bli mer medveten?
– Det hade varit bra om butiken kunde peka ut tydligare: här har du närodlat, här är importerat så man får det svart på vitt. Man litar nog på butiker och kontrollinstanser väldigt mycket, att de inte ska tillåta farliga eller dåliga produkter.

Om du skulle avge ett löfte att ändra något för att bli mer hållbar, vad skulle nästa steg vara då?
– Att inte köra bil korta sträckor, typ till gymmet. Något annat som vi jobbar på är att inte slänga så mycket mat.

Hur tänker du om framtiden?
– I framtiden vill jag bli en mer medveten och klimatsmart människa!

Namn: Per Mauritzon
Ålder: 52 år
Yrke: Psykiatrisjuksköterska
Bor: Löddeköpinge