Love the skin you’re in!

Oljig, solbrun och sportig 80-talskropp. Utmärglad, heroinchic 90-talskropp. 2000-talets tonade victoria’s secret-kropp och 2010-talets ”hälsosamt” cleansade kropp. Många är trenderna som format och späkt kvinnans kropp genom tiderna men nu har en motrevolution startat: kroppspositivismen, som uppmuntrar folk att vara nöjda med sina kroppar som de är.

Kroppspositivismen är en bred rörelse som hävdar människors rätt till sina kroppar och uppmuntrar individen att vara nöjd med sin kropp som den är. Rörelsen kan se ut på många olika sätt men syftet är alltid en frigörelse från rådande normer. Den kroppspositiva rörelsen fick stor uppmärksamhet i Sverige i och med konstnären och profilen Stina Wollters glada dansvideor som hon delade på Instagram under hashtaggen dansaförlivet. Hyllningarna till Stina och hennes uppmaningar om att älska sin kropp och att ha ett mer avslappnat förhållningssätt till den, vällde in.

Cassandra Klatzkow

Cassandra Klatzkow har en stor följarskara på Instagram och är en av de kroppspositivister som sprider budskapet om att tycka om och acceptera sin kropp, hur den än ser ut.

Hur kommer det sig att du började engagera dig för kroppspositivism?
– Det var inget jag planerade. Jag började en typ av självhjälpsresa i syfte att sluta hata min kropp. Jag mådde så fruktansvärt dåligt på grund av hur jag såg ut och bestämde mig en dag för att förändra synen på min egen kropp i stället för att för tusende gången försöka förändra hur den ser ut. En sak jag gjorde för att sluta självhata var att ta bilder på mig själv och några av dem postades på Instagram. Detta ledde i sin tur till väldigt mycket positiva reaktioner och jag insåg att jag inte bara förändrade min egen kroppsbild utan även hjälpte andra med sin. På den vägen är det.

Vad vill du åstadkomma med din aktivism?
– Jag vill så klart fortsätta inspirera och hjälpa folk att acceptera den kropp de lever i. Visa en bredd av vackra, starka och dugliga kroppar.

Vad får du för reaktioner?
– Nästan uteslutande positiva. Jag får dagligen privata meddelanden från framför allt tjejer som tackar mig eller ber om råd. Ofta kommer tjejer fram på stan och hälsar och tackar. Det är helt sjukt och överväldigande och underbart!

Vad ger kroppspositivismen dig?
– Den ger mig tid att fokusera på sånt som är viktigt och ger mig kraften att göra sånt jag inte
vågade förut. Som att dejta, ha sex, träna, ha på mig vilka kläder jag vill och så vidare. Förut handlade all min vakna tid om att räkna kalorier, banta, ha ångest – jag undvek nästan allt jag egentligen ville göra.

Har du någon gång funderat på att sluta?
– Jag vet inte riktigt vad jag ska sluta med i så fall? Jag har den här kroppen och tar jag en bild i bikini i dag, räknas det som kroppspositivism även om jag inte ens skrivit något under bilden om kroppen, bara för att min kropp inte är ”normsmal”.

Varför behövs kroppspositivismen?
– För att människor mår så jävla dåligt och bryr sig alldeles för mycket om att se ut på ett sätt efter en bestämd mall. Så länge det bara är smala kroppar som accepteras i samhället, på arbetsplatser, i reklam och i modevärlden behöver vi kroppspositivismen.

Hur hoppas du att detta kommer att påverka hur man i framtiden ser på kroppar?
– Jag hoppas att folk inser att vi alla är byggda på olika sätt och att man i stället accepterar den man är. Att hälsohetsen som råder, som egentligen ofta är en förklädd ätstörning, försvinner. Att vi får en bredare representation i media och reklam och mode där alla olika kroppar är välkomna. Jag hoppas att bilden av tjocka människor förändras, att tjocka slutar diskrimineras.

Cassandra Klatzkow

 • Ålder: 31 år
 • Bor: Stockholm
 • Yrke: Kommunikatör, sångerska, modell.
 • Bor: Stockholm.
 • Instagram: cassklatzkow

Annika Leone

Annika Leone är en journalist och bloggare som tröttnade på det smala idealet och insåg att hon hade chans att använda sina plattformar för att skapa en förändring.

Hur kommer det sig att du började engagera dig i kroppspositivism?
– Jag står helt enkelt inte ut med tanken på att min dotter ska växa upp i en värld där man
matas med att endast en typ av kropp är eftersträvansvärd – det vill säga den smala. Jag tycker att det är alla föräldrars skyldighet att prata om olikheter när det kommer till kroppen och att det är fullt normalt att se olika ut.

Vad vill du åstadkomma med din aktivism?
– Förändring! Speciellt hos vissa klädkedjor som har 42 som största storlek – som inte ens jag kommer i ibland. Det är så skevt. Jag skulle också gärna se att vi skippar ”plus size”-begreppet. Jag saknar ”modiga” designers och klädmärken som vågar visa olika typer av modellkroppar utan att sätta en mossig etikett på någon vars kropp inte motsvarar samhällets ideal.

Vad får du för reaktioner?
– Både positiva och negativa. Jag har nog blivit kallad allt som går att bli kallad för. Men ärligt talat, det negativa rinner av mig ganska lätt nuförtiden. Jag gör ju inte det här för min skull utan för min dotter och alla andra kids.

Vad ger kroppspositivismen dig?
– Jag har en plattform där jag kan få folk att haja till. En kropp som inte motsvarar den bild man matas med dagligen sticker ut och får folk att reagera, helt klart. Kroppspositivismen får mig att känna att jag bidrar till en bättre framtid. Jag tror verkligen att alla kan göra något för att påverka våra barns framtid. De ska inte behöva veta vad bantning eller dieter är när de är barn. Helst inte som tonåringar heller. Barn måste få vara barn utan att ta del av vuxnas kroppsångest!

Har du någon gång funderat på att sluta?
– Nej, aldrig! Så länge jag kan påverka – varför inte fortsätta?

Varför behövs kroppspositivismen?
– Om den inte fanns skulle vi enbart matas med en typ av kroppsideal. Kroppspositivister och kroppsaktivister visar att alla ser olika ut – och att vi faktiskt tycker att vi är snygga, sexiga och högst normala även om vi inte följer ett visst ideal.

Hur hoppas du att detta kommer att påverka framtida kroppsuppfattningar?
– I en drömvärld kan nästa generation växa upp fri från kroppsångest, och modemagasin, designers och klädkedjor har insett hur viktigt det är att de är med i matchen. Jag hoppas verkligen att vi är på väg dit även om det är en lång bit kvar.

Annika Leone

 • Ålder: 43 år
 • Bor: Stockholm
 • Yrke: Journalist och bloggare på mama.nu.
 • Bor: Stockholm.
 • Instagram: annikaleone

Anna ”Apansattigranen” Suvanna Davidsson

Anna ”Apansattigranen” Suvanna Davidsson vill inte kalla sig kroppspositivist. Trots det uppfattas hon som just det, bara för att hon har en tjock kropp och delar bilder av den i sina sociala medier.

Hur kommer det sig att du började engagera dig som kroppspositivist?
– Jag skulle inte riktigt säga att jag har gjort det. Det är i varje fall inte min bild av vad jag har
gjort, utan en titel som tillskrivits mig. Jag har haft ett konto och delat med mig av bilder på mig själv och ur min vardag.

Varför tror du att det ändå uppfattats så?
– För att vi lever i ett samhälle där normen är att man ska vara smal. Alla som inte är det hamnar utanför normen och det är extra anmärkningsvärt att vara tjock utan att be om ursäkt för det. För mig handlar det om att äga sin kropp, oavsett vad man väljer att göra med den. Framför allt tycker jag att man inte ska ha åsikter om vad andra gör, så länge dom inte gör något skadligt. Faran med att vara tjock och inte skämmas är att det blir politiskt och det vill jag inte vara.

Tror du att folk har uppfattat dig som politisk?
– Absolut, bara det här med att folk uppfattar mig som aktivist fast att jag inte har gjort något som har med aktivism att göra.

Har du ändå någon tanke med dina sociala medier och vad du lägger upp där?
– Nej, jag gör bara, det finns ingen tanke eller plan. De här sociala medierna är en del utav mig och ett intresse jag har. Allt blir tätt sammanflätat.

Vad tycker du om att ändå bli tillskriven ett epitet som kroppspositivist?
– Jag tycker att det är ansträngande. Det tillskriver mig en massa egenskaper och åsikter och ger mig extrajobb och förpliktelser. Det tillkommer förväntningar om att jag ska vara och bete mig på ett särskilt sätt. Samtidigt tror jag att jag är ganska chill och avslappnad. Mitt Instagramkonto är en förlängning av mig och de som känner mig privat vet att det är sån jag är i verkliga livet.

Vad får du för reaktioner från människor som följer dig?
– Det är många människor som känner att jag är personlig, att jag delar med mig och ger stöd. Jag tycker att det är viktigt att man är snäll och schysst mot sina medmänniskor. Vi tycker om att känna gemenskap och att dela saker som känns. Det tror jag leder till ett minskat utanförskap och att man slipper känna sig ensam i det man går igenom. Jag får också många reaktioner från folk som är glada – tack vare mig vågar de gå på stranden utan att skämmas över sina kroppar.

Varför behövs kroppspositivismen?
– Jag tycker att det handlar om utbud och efterfrågan. Det finns helt klart en efterfrågan.

Hur hoppas du att detta kommer att påverka hur man i framtiden ser på kroppar?
– Jag tror att det kommer se ganska liknande ut. Vi lever i ett matstört samhälle. Kanske är det inte ens samhället som måste förändras, utan sättet som vi hanterar hur folk bemöter oss på.

Anna Suvanna Davidsson

 • Ålder: 37 år
 • Bor: Stockholm
 • Yrke: Lärare. Debuterar som romanförfattare i maj med boken En apa i Rågsved. En feelreal som handlar om hur livet kan te sig vid en separation och om att förlora sig själv för att sedan hitta tillbaka.
 • Bor: Stockholm.
 • Instagram: apansattigranen.