Bibimbap med tofu, kimchi, gurka, kål och äggula

Recept av: Sofia Felding (Taskedenditdukommer)

Ingredienser till fyra portioner:
4 portioner kokt långkornigt ris
250 gram stekt fast tofu
1 liten morot, hyvlad
1 halv sats marinerad gurka, se nedan
2 dl picklad rödkål
2 dl hemmagjord eller färdigköpt kimchi
Vårlök
4 äggulor Bibimbapsås, se nedan

Montera såhär:
Lägg riset i botten på en skål och fyll på med övriga ingredienser. Häll sist över bibimbapsåsen.

Ingredienser – Marinerad gurka:
2 sommargurkor (små)
1 msk risvinäger
1 tsk socker
1 tsk gochujangpasta
Vitpeppar
1 tsk vatten

Gör såhär:
Skiva gurkan tunt, krossa lätt med händerna, blanda med övriga ingredienser och låt stå 30 min.

Ingredienser – Picklad rödkål:
Rödkålshuvud
Ättika (12 %)
Socker
Kallt vatten

Gör såhär:
1. Blanda en inläggningsvätska med 1 del ättika, 1 del socker, 2 delar vatten i en stor skål. Rör runt så sockret löser sig. Smaka av. Det ska dra lite i mungiporna och vara riktigt syrligt, slå eventuellt i mer ättika.
2. Skiva rödkålen i tunna skivor och lägg i skålen. Krossa gärna kålen lätt med händerna för en snabbare pickling.
3. Låt stå i minst en timme men helst över natten.

Ingredienser – Bibimbapsås
1/2 dl ljus soja Sesamolja
1/2 pressad vitlök Rostade sesamfrön
1 nypa socker
1 tsk gochujangpasta

Gör såhär:
Blanda ovan ingredienser till en välsmakande sås. Var försiktig med sesamoljan, några droppar räcker långt.