FRITERAD SVAMP- OCH QUINOABURGARE MED LILA SURKÅL OCH VITLÖKSMAJONNÄS
Recept från boken Gröna burgare av Martin Nordin
Till 6 burgare
4 medelstora schalottenlökar
1 + 1 msk rapsolja
2 msk mörk maltvinäger eller rödvinsvinäger
1 + 1 msk smör
400 g champinjoner, gärna skogschampinjoner
2–3 msk valnötter
5 dl kokt quinoa
1 msk urkärnad finhackad chili
3 dl riven parmesanost (ca 140 g)
1 dl pankoströbröd
2 ägg
Panering och fritering
2 dl vetemjöl
3 ägg
3 dl pankoströbröd
1 dl kokt quinoa
1 liter jordnötsolja till fritering
salt
Serveringsförslag
6 hamburgerbröd
smör till bröden
surkål på lila spetskål och äpple (se nästa recept)
picklade senapsfrön
vitlöksmajonnäs
Gör så här
1. Skala och finhacka löken till biffarna. Hetta upp 1 msk rapsolja i en stekpanna och bryn löken tills den börjar få färg. Häll i vinägern och reducera till en klibbig röra. Sänk värmen och klicka i 1 msk smör. Rör tills smöret har smält och löken är glansig. Häll över i en bunke och låt svalna.
2. Rensa och finhacka svampen. Torka ur stekpannan som du stekte löken i, häll i 1 msk rapsolja och hetta upp tills oljan börjar ryka. Släng i svampen och stek den hårt tills den börjar få färg och skrumpnar. Dra ner värmen och klicka i 1 msk smör. Rör runt tills smöret har smält. Häll över svampen i bunken med löken.
3. Rosta valnötterna. Krossa valnötterna i en mortel och vänd ner dem i bunken (resten kan du förvara i en väl försluten glasburk). Tillsätt quinoa, chili, parmesanost, pankoströbröd och ägg. Rör om tills allt är blandat.
4. Ta en handfull smet i taget och forma 6 runda biffar för hand. Lägg biffarna på ett fat och täck med plastfolie. Låt stå i frysen i några timmar, tills biffarna är helt genomfrysta. Detta kommer att underlätta vid panering och fritering.
5. Värm ugnen till 180 grader.
6. Häll mjölet i en skål. Knäck ner äggen i en annan skål och vispa dem lätt. Blanda pankoströbröd och quinoa i en tredje skål. Ta ut biffarna ur frysen och vänd dem först i mjölet, sedan i äggvispet och sist i pankoblandningen.
7. Häll jordnötsoljan i en kastrull med höga kanter och hetta upp till 190 grader. Sänk sedan till medelvärme och försök hålla oljan på 190 grader, så gott det går. Fritera biffarna, 2 åt gången, i 2–3 minuter, tills de är gyllenbruna och fina. Putta runt dem med en slev under tiden.
8. Lyft upp burgarna och lägg dem på ett fat med hushållspapper så att överflödig olja rinner av. Salta biffarna på båda sidor.
9. Lägg över biffarna i en ugnsform och efterstek dem i 5–10 minuter i ugnen.
10. Smöra bröden på snittytan och stek dem hastigt i en stekpanna eller grilla dem i ugnen.
11. Lägg lite surkål i botten på varje bröd. Lägg på en biff, skeda över picklade senapsfrön och klicka på majonnäs.