Kalljäst enkelt, billigt bröd
Recept av Hanna ”Portionenundertian” Olvenmark
10 frallor:
Kostnad: ca 60 öre/fralla
Tidsåtgång: jästid ca 10–12h.
Baktid: ca 30 min
ca 10 g färsk jäst
5 dl kallt vatten
4–7 dl vetemjöl (3 kr)
2 dl grahamsmjöl (3 kr)
2 msk olja
1 tsk salt
Gör så här:
1. Smula ned jästen i vattnet i en bunke och rör om tills jästen har lösts upp. Blanda i salt och olja.
2. Rör först i grahamsmjölet och sedan vetemjölet. Degen ska vara ganska lös men inte rinnig. Mer som en smet, och den ska inte vara så fast att du kan knåda den.
3. När du fått önskad konsistens:
strö lite mjöl över och täck bunken med plastfolie eller handduk.
4. Låt stå i kylen 10–12 timmar.
Vid bakdags:
5. Ställ en plåt längst ner i ugnen och värm upp till 275 grader.
6. Ta ut degen ur kylen och lägg på mjölat bord. Lägg ut degen och rulla till en lång ”korv”. Knåda inte.
7. Dela degen i 10 delar. Snurra varje del till frallor. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
8. När ugnen är varm: ställ in plåten med frallorna i mitten av ugnen.
9. Ta ett glas med vatten och släng in på den nedre plåten (ångan som blir av vattnet gör att frallorna får en knaprig yta).
10. Stäng omedelbart luckan.
11. Låt frallorna gräddas i ca 10 min eller tils de är gyllenbruna.
12. Ta ut och låt svalna på galler.