KOLROSTAD BABA GANOUSH

Recept från boken Gröna burgare av Martin Nordin

Du behöver
3 mellanstora auberginer
3 solovitlökar
zest och färskpressad saft
från 1 citron
1 dl olivolja + lite extra till
servering
salt och svartpeppar
1 tsk milt chilipulver, t.ex.
Piment d’Espelette
Gör så här
1. Tänd grillen.
2. Picka några hål i auberginerna med en tandpetare och lägg dem sedan direkt på glödbädden. Detta kan du göra även när kolen brinner. Se till att använda kol som är SIS-märkt, det vill säga kol som kommer från trä som inte är kemiskt behandlat. Grilla auberginerna tills skalet är helt förkolnat och auberginen är mjuk inuti. Det tar cirka 15 minuter. Släng på vitlöken (med skal) när 5–10 minuter återstår och grilla tills även den är mjuk inuti.
3. Låt vitlöken och auberginen svalna något så att de går att hantera med händerna. Dela sedan auberginen på längden och gröp ur köttet med en sked (försök få med så mycket som möjligt av köttet). Dela vitlöken och gröp ur innanmätet.
4. Lägg vitlök och auberginekött i en stor bunke. Häll i citronsaft
och lite av oljan och stöt röran med en visp. Häll i resten av oljan, lite i taget, samtidigt som du rör om kraftigt. Om du vill ha en fastare konsistens kan du minska mängden olja. Smaka av med salt och peppar.
5. Lägg aubergineröran i en skål. Pudra över chilipulver, strö över
citronzest och ringla över lite olivolja. Servera som ett tillbehör vid sidan om eller lägg röran direkt på burgaren. Du kan också använda den som en del i själva biffen, men tänk då på att dra ner mängden olja – annars blir biffen lite för lös.
Försök få med så mycket som möjligt av det bruna aubergineköttet som precis gränsar till det förkolnade skalet. Det är precis där som den goda rökiga kolgrillade auberginesmaken sitter.