Pankofriterade champinjoner och jalapeñomajonnäs

Recept av: Sofia Fleding (Taskedenditdukommer)

Ingredienser:
20 små eller 10 stora champinjoner (delade på mitten)
1 ägg
0,5 dl vatten
3 dl vetemjöl
3 dl panko
Salt
Peppar
Starkt paprikapulver
Andra valfria kryddor
Rapsolja för fritering

Jalapeñomajonnäs:
1 dl majonnäs
3–4 inlagda jalapeños, finhackade

Gör såhär:

1. För att förhindra att svamparna med sitt höga vatteninnehåll skulle förvandlas till projektiler i kontakt med varm frityrolja ångade jag svamparna innan de friterades. Börja med att tvätta och eventuellt dela champinjonerna. Lägg svamparna i en bunke eller matlåda med ett löst lock ovanpå och mikra tillsammans med en matsked vatten på högsta effekt i två minuter. Häll av vätskan som bildas och låt svalna något.

2. I tre skålar, häll upp mjöl i den första, knäck ett ägg i den andra och häll upp panko i den sistnämnda. Krydda mjölet med salt, peppar, paprika och eventuellt andra kryddor. Vispa upp ägget med en gaffel tillsammans med en halv deciliter vatten.

3. Värm upp rapsrolja i en tjockbottnad gryta, jag brukar använda min från Le Creuset. Jag använder inte någon termometer men tror jag brukar fritera kring 170 grader, på läge sex av nio på min induktionshäll.

4. Doppa svamparna i vetemjöl, sedan ägg, vetemjöl igen, ägg igen och slutligen panko. Fritera några åt gången tills svamparna är gyllene och låt sedan droppa av på hushållspapper. Servera med jalapeñomajonnäs,