Pizza bianco med kronärtskockskräm
Recept av Hanna ”Portionenundertian” Olvenmark
8 portioner:
Kostnad: ca 6 kr/portion
Vego: Ja, laktovegetarisk. Vill du ha en vegansk pizza, använd veganskt alternativ till crème fraiche, och ostalternativ)
Tidsåtgång: ca 1 h 15 min (inkl. jäsning)
Pizzadeg:
¼ pkt jäst
2 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
1 msk olivolja
5–6 dl vetemjöl (3 kr)
Fyllning
3 msk crème fraiche (3 kr)
½ burk kronärtskockshjärtan (15 kr)
Topping
3 potatisar (2 kr)
2 dl riven ost av valfri sort (5 kr)
1–2 tsk torkad timjan (1 kr)
1 rödlök (1 kr)
½ burk kronärtskockshjärtan (15 kr)
några flarn parmesanost (4 kr)
ev lite färsk timjan
olivolja
1. Smula jästen i en bunke. Slå på fingervarmt vatten och rör om. Rör i salt och mjöl, så att du har en bra deg som du kan knåda. Knåda i någon minut. Jäs under bakduk i ca 40 min.
2. Skär under tiden potatisen i tunna skivor. Koka upp vatten i en kastrull och koka i lättsaltat vatten i 1–2 minuter.
3. Sätt ugnen på 250 grader.
4. När degen jäst klart: ta upp på mjölat bakplåtspapper (på en plåt) och kavla ut.
5. Mixa halva burken med kronärtskockshjärtan. Blanda i crèmefraiche och bred ut på pizzabotten.
6. Toppa med de kokta potatisskivorna.
7. Dela resterande kronärtskockshjärtan, skär rödlök och lägg på pizzan.
8. Strö över den rivna osten, flingsalt, svartpeppar och timjan.
9. Jäs under bakduk i 20 min.
10. Grädda pizzan i mitten av ugnen i ca 10–12 minuter.
11. Riv lite parmesan på pizzan, ringla en god olivolja över och toppa med färsk timjan och lite soltorkade tomater.