Tacopaj med fyllning av belugalinser
Recept av Hanna Olvenmark – Protionenundertian
Fredag = tacofredag? Varför inte prova att göra en riktigt god tacopaj där ”tacofärsen” utgörs av linser? Det blir riktigt gott!
Portioner: 4-5
60 min
Ingredienser:
Pajdeg:
2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
1 dl rapsolja
2 msk växtbaserad mjölkdryck
Pajfyllning:
2 dl torkade belugalinser (eller annan fast lins ex gula linser, puy, gröna)
2 st vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 st chili
3 msk tomatpuré
0.5 st grönsaksbuljongtärning
1 dl frysta eller konserverade majskorn
Topping:
2 dl crème eller havrefraiche
1 st stor bit grillad paprika på burk, ca 50 g
1 tsk sambal oelek
2 dl riven ost
1 st tomat
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka belugalinserna i separat kastrull, i rikligt med vatten. Låt koka tills de är mjuka, ca 25-30 min. Häll av vattnet och låt svalna.
Gör pajskalet genom att blanda mjölsorterna och saltet. Slå på oljan och mjölkdrycken och blanda väl. Krama ihop med händerna till en liten klump som du sedan trycker ut en pajform. Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 5 min.
Gör fyllningen: Hetta upp en stekpanna med olja. Fräs spiskummin och låt paprikapulver i oljan. Hacka chili och vitlök och fräs med kryddorna till mjuka. Slå på linserna och majs och låt fräsa med. Rör i tomatpuré och eventuellt lite vatten om du behöver späda ut lite. Det ska vara mer som en röra än som en sås. Smula i buljongtärningen.
Mixa crème fraiche med den grillade paprikan och sambal oelek.
Lägg linsröran i pajskalet och slå över paprika-fraichen. Strö riven ost över.
Toppa med en skivad tomat.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.