Tomatsoppa i ugn med rostade linser

Recept av Hanna Olvenmark – Protionenundertian 

Det här är en väldigt enkel soppa, men som känns riktigt lyxig. Den lena soppan tillsammans med de lite knapriga linserna blir så väldigt gott.

4 port

45 min

Ingredienser:

Tomatsoppa:

2 frp hela konserverade tomater a 400 g/st
2 st gula lökar
3 st vitlöksklyftor
1 nypa salt
3 msk olivolja
1 dl havregrädde
2 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
1 nypa socker eller honung
1 msk rivet citronskal

Topping

2 dl torkade fasta linser ex beluga, gula, puy eller gröna
Olja att steka i
75 g fetaost
ev lite timjan

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala lök och vitlök. Hacka löken grovt och “tryck” till vitlöken med ena knivsidan så att vitlöksklyftan går sönder.
Lägg hela konserverade tomater i botten på en ugnsfast form. Lägg över lök och vitlök. Ringla olivolja över och salta.

Ställ in i mitten på ugnen ca 30 min.

Koka under tiden linserna mjuka i rikligt med vatten.

När tomaterna är klara i ugnen: mixa tillsammans med grädde, vatten, buljongtärning, socker/honung och rivet citronskal. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.

Rosta linserna i olja och en nypa salt i en stekpanna tills de blir knapriga.

Servera soppan med linserna, fetaost och toppa ev med lite timjan. Njut gärna tillsammans med ett gott bröd.