Två veganska pålägg
Recept av Hanna ”Portionenundertian” Olvenmark
SVART BÖNRÖRA MED SOLTORKADE TOMATER
2 dl kokta svarta bönor
5 soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta
1 bit chili
zest och saft från 1 citron
1-2 msk oliv- eller rapsolja
vitpeppar, salt
Gör så här:
Mixa bönor, soltorkade tomater, vitlök, chili, olja till en slät smet. Tillsätt citronzest och citron-
saften. Rör om. Salta och peppra.
Rörorna håller ca 5–7 dagar i kylen.
ÄRTPESTO
250 g frysta ärtor
2 msk fryst basilika
½ dl oliv- eller rapsolja
1 vitlöksklyfta
lite rivet citronzest
1 dl solroskärnor
salt, peppar
Gör så här:
1. Tina ärtorna.
2. Torrosta solroskärnorna.
3. Mixa ärtor, basilika, olja och vitlök till en jämn smet.
4. Blanda i rivet citronskal.
5. Mixa solroskärnorna grovt (eller grovhacka). Tillsätt till ärtröran.
6. Salta och peppra.