Vegansk belugalasagne

Recept av Hanna ”Portionenundertian” Olvenmark

 

8 portioner:

Kostnad: ca 9 kr/portion

Vego: Ja, vegansk

Tidsåtgång: ca 60 min

 

3 dl belugalinser (15 kr)

2 burkar krossade tomater (10 kr)

2 gula lökar (2 kr)

2 vitlöksklyftor (1 kr)

2 palsternackor (8 kr)

2 morötter (2 kr)

2 grönsaksbuljongtärningar (2 kr)

2 msk tomatpuré (2 kr)

Kryddor ex oregano, timjan

1 msk paprikapulver

2 tsk sambal oelek

1 pkt lasagneplattor a 500 g (18 kr)

2 dl solroskärnor (4 kr)

4 dl havredryck (6 kr)

2 dl riven valfri ost (5 kr)

 

Gör så här:

1. Finhacka lök och vitlök. Stek löken i paprikakapulver tills den är blank.

2. Riv palsternackorna grovt och låt fräsa med löken.

3. Skölj belugalinserna i kallt vatten. Lägg över i kastrullen och slå på 2 burkar krossade tomater och vatten (ca 5–6 dl)

4. Riv morötterna och lägg i.

5. Tillsätt buljong, tomatpuré och sambal oelek.

6. Låt koka under lock ca 20 min på medelsvag värme. Rör runt då och då.

 

NÖTGRÄDDE

8. Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna. Mixa med havredryck så att den blir helt slät.

9. När såsen kokat klart, späd eventuellt med mer vatten. Såsen ska vara lite tjock och inte rinnig. Smaka av med salt och peppar och valfria örtkryddor.

10. Smöra glasmatlådor och lägg i ett lager tomatsås i botten. Varva lasagneplattor, tomatsås, nötgrädde tills alla lasagneplattor är slut. Avsluta med ett lager nötgrädde och strö gärna lite ost över.

11. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.