Vietnamesiska vårrullar

Recept av: Sofia Felding (Taskedenditdukommer)

Ingredienser till 12–14 rullar:

12–14 rispapper
1 msk rapsolja + olja till fritering 50 gram risnudlar (torrvikt)
6 dl strimlad rödkål
2 dl sojabönor
2 klyftor vitlök
1 msk riven ingefära
2 msk ljus soja
2 msk sweet chilisås Vitpeppar

Gör såhär:

1. Börja med att koka risnudlar något kortare än den rekommenderade koktiden. Skölj seddan i kallt vatten för att avstanna kokningen. Stek kål i en matsked rapsolja så att den mjuknar något. Tillsätt sojabönor, vitlök, ingefära, soja, sweet chilisås samt vitpeppar och stek ytterligare några minuter. Häll sedan upp fyllningen i en värmetålig skål och tillsätt även nudlarna. Klipp några varv med en sax i skålen för att dela nudlarna några gånger och göra livet enklare. Låt fyllningen svalna till rumstemperatur.

2. Ta fram en stor skål med kallt vatten. Doppa ett rispapper tre gånger (1 sekund per dopp)* i vattnet och lägg sedan på en skärbräda eller tallrik. Lägg på några skedar fyllning på pappret, vänta 15 sekunder och rulla sedan ihop tight. Lätt som en plätt.

3. Värm upp rapsolja i en tjockbottnad gryta, jag brukar använda en från Le Creuset. Jag använder inte någon termometer men tror jag brukar fritera kring 170 grader, på läge sex av nio på min induktionshäll. Fritera några vårrullar åt gången i 4–5 minuter.

4. Servera med olika dippsåser och kanske en mangosallad. Njut. * jag har läst recept som rekommenderar 5 minuters blötläggning vilket är fel, så fel.