Vita bönor med massor av vitlök, tomat och basilika
Recept av Hanna Olvenmark – Protionenundertian
Det här är en snabblagad och så smakrik rätt som du kan äta med valfritt tillbehör. Blir bara godare av att få stå till sig, så även perfekt för matlådan!
4 port
30 min
Ingredienser:
6 st vitlöksklyftor
1 msk oliv- eller rapsolja
1 st grönsaksbuljongtärning
1 tsk spiskummin
0.5 tsk svartpeppar
6 dl vita bönor, kokta
2 dl vatten
1 burk körsbärstomater, konserverade a ca 400 g
2 msk basilika, färsk eller fryst
1 näve riven smakrik ost, tex. parmesan eller präst
Till servering: bröd, pasta eller matigt gryn ex matvete, korngryn
Gör så här:
Finhacka vitlöken och stek i olja på medelvärme så att löken blir mjuk. Tillsätt buljongtärningen, spiskummin, och peppar. Rör om och häll sedan ner bönorna, vattnet och tomaterna. Låt puttra på låg värme i 10-15 minuter. Tillsätt basilika och smaka av med salt.
Riv lite ost över precis innan servering och servera med ditt valda tillbehör.