Så ska Ica utmana krog-branschen

Dagligvaruhandeln är i ständig rörelse och nu utmanar man krogbranschen med nya, snabba, hållbara restaurangkoncept. Marknadsledaren Ica går längst när man lanserar restaurangkedjan Icanders, med höga ambitioner och dito mål. Är Ica på väg att rita om restaurangkartan för alltid?

 Från första numret av GRÖN. Text: Pär Bergkvist. På bild: Mats Bergvall och David Johansson.

 

När den första Icanders-restaurangen öppnar i Moodgallerian i Stockholm den 15 april 2020, är det inte många som höjer på ögonbrynen. Den här våren finns det andra saker som distraherar och fullpackade galapremiärer är inte det första restaurangvärlden tänker på. Coronapandemin är på allas läppar och Folkhälsomyndigheten har precis proklamerat besöksförbud på äldreboenden och lanserat sina första restriktioner för restaurangbranschen. Framtiden ser mörk ut för landets krögare. Några veckor tidigare blir Anders Svensson, vd för Ica Sverige, intervjuad i Dagens Industri.

– Syftet är att vi ska visa upp hela vårt måltidserbjudande och ha en restaurang att utveckla det vidare i, förklarar Anders Svensson.

– Vi kan se att det har skett en snabb förflyttning från att man lagar mat från grunden hemma, till att kunderna vill ha en enklare måltidslösning utan att göra avkall på kvalitet och pris.

Analysen är klockren.

Ica Sverige är både redo och rustad att möta den nya efterfrågan och samtidigt ta tillbaka marknadsandelar från restaurangbranschen. Och mycket riktigt; Bara några månader senare är det dags för nästa öppning, den här gången på Ica Maxi i Visby på Gotland. Inte heller nu slår Ica på den stora trumman. Och så kommer sommaren 2022; tredje restaurangen öppnar i regi av Ica Supermarket i skånska Tollarp.

Malin och Michael, Tollarp.

Malin Lindgren är ansvarig för restaurangen i Tollarp.

– Min pappa Michael, som är handlare i butiken, har pratat länge om att öppna restaurang, det var lite av en dröm för honom. Jag är själv utbildad gastronom vid högskolan i Kristianstad och har delat hans dröm, men vi har inte sett hur det skulle gå till. Sedan när vi skulle bygga ut butiken insåg vi att en restaurang var det bästa för oss. Nu hade vi chansen, äntligen! Då kom vi i kontakt med Mats och David på Ica, som hjälpte oss att konceptualisera.

Mats Bergvall och David Johansson – de två arkitekterna bakom Icanders – är inga duvungar i restaurangbranschen och de är utrustade med både erfarenhet och initiativkraft.

Mats har ett imponerande gastronomiskt cv: han grundade hälsokonceptet Svarta Lådan, var personlig tränare till Fredrik Reinfeldt, utvecklade konceptet Mother tillsammans med stjärnkrögarna Danyel Couet och Melker Andersson, och var med och skapade Karolinskas nya måltidskoncept, innan han rekryterades till Ica Sverige med uppdrag att utveckla det som i dag fått namnet Icanders. David har även han värdefulla gastronomiska erfarenheter i bagaget. Gondolen och Franska Matsalen i Stockholm, sedan några år på Generalkonsulatet i New York innan han startade upp det framgångsrika konceptet Fika. När han kom hem från New York efter nio år var han med och startade IKEA Food Lab, innan han 2019 rekryterades till Ica Sverige som parhäst till Mats Bergvall.

 

Läsa hela artikeln i GRÖN när den kommer ut 13 april i en hållbar matbutik nära dig.