Varför är det så torrt?
Skogsbränder, nödslaktade djur och högre matpriser. Sommarens torka har fått svåra konsekvenser och enligt branschorganisationen Foder och Spannmål blir det troligtvis brist på djurfoder under flera år framöver. Men varför är det så torrt?
Enligt Martin Hedberg, meteorolog och debattör, finns det en solklar förklaring: Klimatförändringarna. På sin populära (och av klimatförnekarna hatade!) blogg skriver han bland annat så här: ” Ja, värmeböljan hänger samman med klimatförändringar. Vi har dopat vädret med växthusgaser, detta är resultatet. Och det kommer mer.”
Andra meteorologer uttrycker sig mer försiktigt. Visst KAN det finnas ett samband mellan klimatförändringarna och torkan – men det är inte helt säkert, menar de.
SMHI:s klimatolog Erik Engström ger följande förklaring i Sydsvenskan:
– Under sommaren har vi haft en lång period med stabila högtryck över Skandinavien som har blockerat lågtrycken från Atlanten från att komma in över Sverige. Lågtrycken har då fått en nordligare bana över Island.
Varför vädret har ”låst sig” kan han emellertid inte svara på.
– Det är inte ovanligt man får stabila perioder under några veckor på sommaren, men varför det har varit som nu, då vi snarare haft två-tre månader, det kan vi inte ge någon djupare förklaring till.
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet, säger dock till SVT att det är osäkert om de senaste månadernas torka beror på klimatförändringar. Han hänvisar bland annat till att Sverige hade en liknande torka i början på 90-talet, och att det är naturligt att vi har olika väderextremer då och då.
– Det tar tid att säkerställa att extremer som kommer sällan, som till exempel torkan i Sverige, är bestående förändringar, säger han.
Eva Strandberg, meteorolog på SMHI, håller med:
– Utifrån enskilda väderhändelser kan man inte dra slutsatser om klimatförändringen. Att vi har haft varm luft i Sverige under en sommar kan handla om slumpen, säger hon till SVT.
Slump eller inte – enligt TT är det fem gånger vanligare med naturkatastrofer nu, än på sjuttiotalet. Och Martin Hedberg hävdar i sin blogg att visst – torka hade även kunnat inträffa i det ”gamla” klimatet, på en enskild plats. ”Men inte i den omfattning vi ser idag över hela jorden”, skriver han vidare, och tillägger att allt handlar om sannolikheter. ”I och med att temperaturen har stigit så har vi skapat en situation där värmeböljor är 100 gånger så sannolika som de var på 50-, 60- och 70-talet. Hundra gånger så sannolikt!”
Ett är meteorologerna i alla fall eniga om: Klimatförändringarna innebär att vi ser allt fler tecken på fler extrema väderhändelser som värmeböljor och skyfall runt om i världen. Om sommarens torka är ett av dessa exempel får framtida statistik utvisa, men en hel del tyder på att det är så.